Bancs del Temps

L’Associació Salut i Família promou des de fa quinze anys la creació de xarxes d’intercanvi de serveis gratuïts entre persones que resideixen i/o treballen en un mateix barri, poble o ciutat. Aquestes xarxes d’intercanvi de serveis, habilitats, coneixements i relacions entre persones prenen l’hora de temps com a unitat de valor i de canvi

Imagen-compuesto-reloj-y-lápices-300x199_0

Els Bancs del Temps són una nova institució social oberta a tothom que vulgui millorar la qualitat de la seva vida diària donant, rebent i compartint el seu temps amb respecte cap els altres i afany de reciprocitat. Els Bancs del Temps fomenten la cohesió social, la confiança, l’amistat, la solidaritat i el bon tracte entre les persones que se’n fan socis/es.

Els Bancs del Temps posen a l’abast dels seus socis/es un gran ventall de serveis i possibilitats. Així els/les socis/es en poden intercanviar coneixements i aficions, ajut per tasques de la vida diària, atenció a animals i plantes, acompanyament de persones, petites reparacions domèstiques i també poden compartir tota mena d’activitats en grup.

Els Bancs del Temps són una eina d’inclusió social pels nouvinguts, potencien l’intercanvi intergeneracional i milloren la conciliació de la vida personal, familiar i laboral en condicions d’igualtat entre homes i dones.

L'Associació Salut i Família ofereix assessorament i formació a associacions no governamentals i governs locals per a la posta en marxa i la sostenibilitat dels Bancs del Temps.

La xarxa de Bancs del Temps coordinada per l’Associació Salut i Família compta amb Bancs arreu de Barcelona, Catalunya i Espanya. Totes les secretaries es regeixen per unes mateixes normes de funcionament, que els/les socis/es subscriuen activament.

L’Associació Salut i Família manté relacions internacionals actives amb el moviment dels Banc del Temps a PortugalItàlia, França, AnglaterraEstats Units i Xile.


Jornada Formativa Bancos del Tiempo Madrid 2019

Valores y objetivos de los Bancos del Tiempo en una sociedad cambiante (Elvira Méndez)
Valores y objetivos de los Bancos del Tiempo en una sociedad cambiante (Elvira Méndez)

Fomación de los Bancos del Tiempo  (Josefina Altés)
Fomación de los Bancos del Tiempo (Josefina Altés)

Formación de los bancos del Tiempo (Julio Gisbert)
Formación de los bancos del Tiempo (Julio Gisbert)


Jornada Formativa Bancos del Tiempo - Málaga 2019

Esta formación está orientada a identificar potencialidades de inclusión y desarrollar elementos de mejora en la gestión diaria que favorezcan la participación y el intercambio entre personas de diferentes orígenes culturales y diversas edades, entre otros. El trabajo de formación será reflexivo y participativo con el fin de construir ideas compartidas, a cargo de la Sra. Josefina Altés Campà

PROGRAMA E INSCRIPCIONES (FALTA ENLACE)

thumbnail of FORMACION BANCOS DE TIEMPO EN MALAGA OCTUBRE 2019
MATERIAL DESCARGABLE


Jornada Formativa per a Bancs del Temps a Màlaga, Dimecres 6 de Juny

El passat dimecres 6 de juny es va dur a terme la Jornada formativa per als BdT de Màlaga amb la participació de 21 persones vinculades a la gestió dels Bancs del Temps de la xarxa de Màlaga, BdT d'Almeria i BdT de Sevilla.
La jornada, que es va estendre durant tot el matí i per espai de 5 hores, va ser inaugurada amb la salutació del regidor de Drets Socials, Raúl Jimenez i de Juliol Andrade director del Centre Internacional de Formació de Nacions Unides a Màlaga. La benvinguda va estar a càrrec de la Sra. Elvira Méndez Méndez, directora general de l'Associació Salut i Família i la Sra. Pepi Serra Porras, responsable Banc del Temps de Màlaga Centre, que han explicat respectivament, els orígens del projecte a Europa i Espanya i els inicis de la Xarxa de BdT Malaguenya que compta actualment amb 8 BdT a la ciutat i que el proper 2019 celebrarà el seu desè aniversari.

La sessió formativa va prosseguir amb la realització del taller sobre gestió de la diversitat i bones pràctiques en els Bancs del Temps a càrrec de la Sra. Rocío Cuevas Jara, coordinadora Xarxa Bancs del Temps Associació Salut i Família.
Durant la jornada, es van abordar conceptes i continguts de manera participativa i interactiva a on cada gestor dels BdT va poder aportar la seva pròpia visió i experiència, enriquint i compartint el coneixement comú que promouen els BDT comunitaris.
Aquesta jornada es va realitzar al Centre Montaño de Màlaga que acull la seu del BdT de Màlaga Centre i es va ser possible gràcies a la col·laboració de la Xarxa BdT de Màlaga i l'Associació Salut i Família.


A continuació reproduïm una entrevista dels Bancs del Temps publicada a la pàgina web de l'Ajuntament de Barcelona, (usos del temps) 

Bancs del Temps i Salut

Publicat el 12/04/2015

David Boyle va impulsar fa més de 15 anys el Banc Rushey Green Time Bank a un ambulatori de Catford al sud de Londres i ara recull en el seu llibre aquesta i d'altres experiències sobre la influència dels bancs del temps a la salut dels seus membres.

El suport mutu a les persones i la creació de nous vincles a la comunitat són alguns dels beneficis que les persones experimenten amb la seva participació als bancs del temps. Només confiar en l'entorn i sentir-se útils ja ajuda a millorar la salut de les persones, especialment la d'aquells que pateixen malalties mentals. Però a més els recursos personals dels malats són utilitzats per fer que la resta de pacients es sentit atesos, escoltats i valorats. Els sectors en els que l'intercanvi de temps incideix van més enllà de la salut. Visites, acompanyaments al metge o a les altes hospitalàries es sumen a les tasques comuns a tots els bancs del temps des de canviar bombetes fins a cuinar o regar les plantes.

Un altre dels casos reeixits és el Banc del temps d'Ashworth que reuneix a més de 400 persones que generen una mitjana de 200 hores mensuals d'intercanvi. El banc compta amb la participació de terapeutes que a canvi reben temps de formació, mentre els pacients/membres ofereixen suport a persones cuidadores o acompanyament a persones sense llar.

L'organització del sistema sanitari anglès, que permet als usuaris escollir ambulatori, que pot ser públic, concertat o privat permet desenvolupar serveis d'aquest tipus que s'ofereixen com a projectes innovadors, que permeten optimitzar els recursos disponibles ja que els seus beneficis constitueixen a la llarga un important estalvi econòmic de recursos personals i mèdics.

L'experiència de Catford s'ha estès a llocs com el Servei d'Infermeria Voluntari de la ciutat de Nova York, que compta amb 3000 membres i ha convertit als pacients en un dels més importants recursos per a la salut pública; o a "People powerd Health" un projecte impulsat per Nesta per tal de promoure l'autorganització dels pacients per tal de millorar la sanitat pública a Anglaterra.

"Pertanyer al banc del temps és com tenir una pòlissa d'assegurances. Mai saps quan la necessitaràs, però la necessitaràs" diu Susan Ross-Turner coordinadora del Banc d'Ashworth.


JORNADES I TALLERS

XVI Jornades Internacionals 'Els Bancs del Temps i el bé comú'. 1 I 2 de desembre 2016

Museu TorreBalldovina - Santa Coloma de Gramenet

thumbnail of 2811CATXVI JORNADA INTERNACIONAL ELS BANCS DEL TEMPS I EL BÉ COMÚ Català BAIXA
Programa

thumbnail of PowerPoint ELVIRA
Ponència Dra. Elvira Méndez

Ponència Sra. Mariona Vidal
Ponència Sra. Mariona Vidal

Ponència Sr. Francisco Caparrós
Ponència Sr. Francisco Caparrós

thumbnail of PowerPoint REYES CASARES
Ponència Sra.Reyes Casares

Ponència Sra. Grazia Pratella
Ponència Sra. Grazia Pratella

Ponència Sra. Eliana Madeira
Ponència Sra. Eliana Madeira

TALLERS:


XV Jornades 'Banc del Temps i Ciutadania Activa'. 28.XI.2015

Palau Macaya

thumbnail of Italia_0
Intervenció de la Sra. Maria Luisa Petrucci. Presidenta de l'Associació Nacional de Bancs del Temps d'Itàlia

thumbnail of Portugal_0
Intervenció Sra. Margarida Amélia Santos. Presidenta Fundación Cuidar el Futuro, Movimiento GRAAL de Portugal

thumbnail of Terrassa
Intervenció Sr. Fernando Fuster-Fabra Banc del Temps de Sitges


PROGRAMA FINANÇAT PER:

Instituto de la Mujer
Ayuntamiento de Barcelona

thumbnail of Folleto BdT_cat
Tríptic programa en català

thumbnail of Folleto BdT_cast
Tríptic programa en castellà


NOTÍCES RELACIONADES


PUBLICACIONS DESTACADES

[wpv-view name="vista-publicaciones" areadetrabajo="banc-del-temps"]